德國台灣同學會

查看: 3347|回復: 5

其實非international program會唔會接受非本地學生apply? ?

大家好,我係香港既學生.今次係爬了好耐文都搵唔到related info先開post的 :S

因為我見bachelor 有7XXX個course,當中international program得4XX only ...
而我想讀既系都冇.. (e.g. Archi / Urban planning)
for undergrad study,真係大部分得Business-related.. sigh..

其實'非international program'會唔會接受非本地學生apply? ?
p.s.學校果邊仲未有回覆

評分

參與人數 2現金 +1 短評 +1 收起 理由
dank21021 + 1 請使用國語謝謝
lesilester + 1 看不懂,請盡量用書面語...

查看全部評分

sorry~~我其實得一個問題:外地學生係咪淨係可以國際學程

評分

參與人數 2短評 +2 收起 理由
k0683.tw + 1 德國開國際學程的目的,就是為了吸引更多外籍 ...
lesilester + 1 國際學程與否和授課語言有關,非國籍 ...

查看全部評分

re lesilester:
有d文化研究科目,要求3,4種語言 :O)都係國際學程,
咁同非國際學程分別係邊?

re k0683.tw:
其實我可唔可以理解為,
國際學程中有更多外地學生(比例上),
而我其實可以唔洗限制係報讀國際學程之內?

多謝你地咁熱心
我想非德國人當然可以唸非國際學程
不然當年沒有國際學程時學長姐都是來德國唸什麼的呢~

就我的認知而言,非國際學程主要以德文授課,會要求通過語言考試

國際學程主要以非德文的其他語言授課,多數是英文

學位授予上應該差別不大了

至於領域上,當然像是醫學系這種絕對不會是國際學程的,但是其他領域上也沒有什麼分別,各校也有不同的課程

可參考站上其他關於國際學程的文章
嗯,因為無論點都會考DSH, 咁是咪國際學程都唔重要啦.

另外問多少少野. 考DSH / testDAF分別係咪好大?
國際課程多數以英語上課錄取標準通常沒有要求德語能力
所以不一定要考德語試

非國際課程,通常都是德語上課(或英德混合)
所以德語能力是必須之一
這些課程的錄取要求肯定有德語能力

再簡單點說,國際課程就是給不懂或只懂很基本德語的人讀的
內容其實跟非國際課程大同小異
只是語言由德語變成英語

德國台灣同學會論壇

GMT+1, 2024-4-19 22:05